Haen pieneen markkinointialan yritykseen tehokasta, innovatiivista, sosiaalista tiimityöhön soveltuvaa alan ammatti-ihmistä. Sinulla on kokemusta asiakaspalvelusta, sekä vahva markkinoinnin osaaminen sekä vahva työmoraali.

Selaan tiimini kanssa hakemuksia. 10 potentiaalista papereiden perusteella. Tyypit ovat markkinoineet itsensä ansioluetteloiden ja työhakemusten avulla, yhdellä jopa dvd-esitys. Monenlaista, hyviä tyyppejä kai kaikki.

Valjastan tiimini nettimaailman pariin. Ota sinä se ja se galleria, asuinpaikka, harrastukset, lasten määrä jne. Tietokoneet laulaa. Hakukoneet etsivät. Moraali. Sitä etsitään.

Mikä on moraali, ihmisen arvot, vapaa-aika? Joo, nyt sinä kysyt, että eihän se mitä minä teen vapaa-ajalla kuulu yhtään työnantajalle. No eipä tietenkään.

Minä otan neljä aluksi. tuula 28v, teuvo 39v, tauno 29v, taina 33v.

Tuula harrastaa kutomista, ja sivu löytyy helposti etsimällä iän, asumispaikan ja harrastuksen perusteella. Tuula paljastaa itsensä internetin kuvagalleriassa. Ensimmäisellä sivulla on 9 pällikuvaa. 9 lähes samanlaista kuvaa, kolme millin vaihteluilla eri suuntiin naamasta. Omaperäistä. Onko tästä kenties koitettu saada taustakuva? Innovatiivinen? Todella. Kolmannella sivulla on naisen hääkuva, sekä jälkikasvua. Pienellä syli-ikäisellä vauvalla on päässään pipo, missä lukee "kakkakone" ja 3-vuotiaalla pipoon kirjailtu sana "hirveä kakara". Vitsikästä vai mautonta?

Teuvo harrastaa jääkiekkoa ja sivu löytyy helposti oman kaupungin jääkiekkoseuran keskustelufoorumin avulla. Teuvon nettigalleriasta löytyy muutama bilekuva. Aijai. Näkyy karhu maistuvan pojalle. No, ihan normalia suomalaiselle. Toisella sivulla aikuinen mies näyttää keskisormea. Onko tuo vitsi vai onko kaveri todella näin älykäs? Kolmannella sivulla teuvon sylissä poseeraa 1,5v poika. Ahaa, lapsia on.

Taunosta ei löydy bittimaailmassa juuri montaakaan jälkeä. Kunnan luottamustoimessa näkyy olevan, hakurobotti tietää.

Tainalla on kaksi kuvaa itsestään galleriassa, ilmeisesti harrastusfoorumin kautta. Ihan tavallisen näköinen suomalainen nainen. Vaatii tarkempaa tutkiskelua.

Eikö olekin ihmeellinen ajatus? Keksin kaiken edellä mainitun omasta päästäni. Toisaalta pelottaa, kuinka todentuntuiselta se kuulostaa. Kiinnostaisi tietää, kuinka moni tiedostaa riskit, siitä mihin käsiin jäljet www:sa voivatkaan johtaa. Tarvitseeko enää puhua "isoveli"-valvoo ajatuksista, kun suurin osa laittaa elämänsä näkyviin vapaaehtoisesti.

Tällä viikolla kuulin uutisista, että tämäntyyppinen tiedonhaku olisi laitonta, ja ymmärrän sen. Mutta kuka sitä pystyy valvomaan?