Mitä on kateus?

Kateuden kamala puuska voi iskeä hetkenä minä hyvänsä. Kateus kalvaa sisintä ja voi tehdä ihmisestä ilkeän.

Naapurilla on hienompi traktori kuin meillä. Sillä on myös uudempi moottorisahan terän kotelo. Ainakin se on niin kirkas, että tuskin on käyttänytkään. Miksi se on ostanut sen? Varmaan vain sen tähden, että saisi leveillä hienolla huskulla, ihan ilkeyttään se on sen ostanut, minun kiusaksi. Ei se sitä edes tarvitse, eihän sillä ole metsääkään kuin jotain kolmesataa hehtaaria. Ja tuskin se osaa edes käyttää sitä.

Missä menee kateuden ja ilkeyden raja? Vai ovatko ne  yhteydessä toisiinsa?

SE SIIS NIIN surkea pelaamaan. Vitsi sillä on niin hieno se tennismailakin, että luulis lähtevän iskuja sellaisella monen tonnin vimpledonilla. Saakelin välineurheilija. Eikö Liisa olekin näin- että elvistelijä se on, eikö olekin. Niin hienolla mersulla ajetaan että mitä tuota edes urheilemaan meidän maalaisten kanssa. Aina on tukkakin niin fiinisti laitettu, ihan niinkuin se ei menisi sekaisin tuossa pelin tiimellyksessä sekaisin. Ja hielle se haisee ihan varmasti, vaikka kuinka laittais oscar de la rentaa kainaloihin.

Mistä johtuu ilkeys ja toisten piikittely? Mitä siitä saat itsellesi?

Ei tämä ole kateutta, tosissaan se on ihan elvistelijä. Mitä se leveilee niillä rahoillaan. Ajais ladalla ja corollalla niinkuin me muutkin. Ja kulkisi tuulipuvussa, kuten me muutkin kuolevaiset. Me kyllä tehdään töitä rajusti niska limassa, tämä rikastui ja nyhti rahat varmaan ennen tuota naapurin paavoa joltain osakemiljonääriltä.  Kun ei paavo ennen tätä uutta emäntää ollut normaali velkaista maanviljelijää kummempi. Ja nyt ollaan niin kovat kaulassa nuorisoseuran juhlissa. Vanha sarkapuku oli paljon sopivampi niihin kemuihin. Kyllä taitaa olla herraskansaa tämä uusi rouva, voi paavo parkaa.

Myöntääkö kateellinen olevansa kateellinen? Harvoin.

Onko kateudessa jonkinverran myös tietämättömyyttä? Ehkäpä se naapurin väinön uusi katiska on ostettu ihan tarpeeseen- ehkä edellinen varastettiin (no ei senttään, siitä olisi kyllä kuultu) meni rikki (ei, se olisi ostanut martin valinnasta korjaussarjan) tai vaikka väinö vain haluasi tuplata saalismäärän (no hyvänen aika, yksinäinen ihminen, mitä se nyt niin paljolla kalalla tekisi!)

Löytyykö kateelliselle aina jokin selitys, miksi olla kateellinen? En tiedä. Ihmettelen vain usein ilmiötä kateus, ja mistä se johtuu.

Niin, itsetunto kysymys. Mutta miksi?