Oletko koskaan maistanut oikein vanhanajan pannukahvia? Parhaimmillaan pannukahvi on tietysti nuotiolla valmistettu,  nokipannulla. 

Onneksi näitä teräskahvipannuja valmistetaan vieläkin. Kahvi valmistetaan kiehuttamalla raikas vesi kahvipannussa, lisäämällä kahvinporot suoraan pannuun. Osa ihmisistä sanoo, että kahvia ei saisi kiehuttaa pöönien lisäämisen jälkeen. Itse pidän juuri siitä, että kahvinporot "kuohahtavat", kun pannua kiehauttaa vielä vähän. Siitä tulee oikean kahvin tuoksu.

Kuohahtamisen jälkeen kahvi säikäytetään. Lyön pari kertaa pannua liettä vasten ja sakat alkaa laskeutumaan pohjalle. Vielä ennen kahvin nauttimista "looraan" muutaman kerran- eli pannusta kaadetaan pari kuppia kahvia ja kaadetaan takaisin pannuun. Sen jälkeen kahvi saa tekeytyä muutaman minuutin, lähellä lämmönlähdettä. Pöönit laskeutuvat pannun pohjalle ja kahvi on valmista nautittavaksi.

Pannukahvi on parasta. Se on pehmeän tuoksuinen, makuinen ja näköinen. Ja mikä parasta, se on vähän niinkuin viina. Vain viisaat juomarit onnistuvat sen nauttimisessa vahingoittumatta. Se on nimittäin kiehuvaa.  

Keitä keitä kahvinkeitin, keitä kahvi kuumaksi. Kyllä siinä vähän tarvitaankin rock'n rollia, mutta onko siitä mitään käytännön apua. Kahvinkeittimessä kahvin valmistus on helppoa. Voikohan sitä edes valmistamiseksi sanoa. Kaadetaan vesi säiliöön, laitetaan pöönit suodattimeen ja painetaan nappia. Kun kahvi on valmista, kaadetaan se kuppiin ja vedetään alas. Tai oikeastaan, kahvi juodaan vielä automatkan aikana, kun ajellaan kohti työpaikkaa. Onhan se kätevää, nopeaa ja helppoa tässä kiireisessä suorittamiskeskeisessä nyky-yhteiskunnassa. Mutta se on kylmää, tai ainakin haaleaa. Jossain päin bruukataan kysyä, onko kahvinkeittäjä on ollut pahalla tuulella, jos kahvi on kuumaa. Mistähän lie juontaa? Päinvastoin, kyllä se kylmä kahvi on, mikä aiheuttaa turhautumista. Positiivarit sanovat, että kylmä kahvi kaunistaa, mutta maha ei kestä mitä naama vaatii. Jospa se on näin.

Todelliseen nautintoon vain tarvitaan vähän aikaa ja viitseliäsyyttä.