Kävin tuossa kellarissa asioilla, ja käsiini sattui vanha musiikinkirja. Selailin kirjaa, ja huomasin erään asian, mikä kosketti blogissani käytävää keskustelua.

Wilho Siukosen laulukirja oli 50-luvun loppupuolella opetuskäytössä. Ensimmäisellä sivulla tarjoillaan A.V.Koskimiehen "Soi kunniaksi Luojan". Kirjassa opetetaan myös suomalaisuuteen liittyvät laulut, maakuntalaulut, ja myös ulkomaalaisia kansallislauluja. Kansainvälisyyskasvatus on ollut vallalla jo hyvissä ajoin, ainakin musiikinopetuksessa.

Peruskoulun oppilaat tavasivat ehkä kirjan lauluja ankaran opettajan ja karttakepin voimalla. Tämän laulukirjan tarkoitus oli tuoda musiikinopetukseen positiivisuutta, eloisten ja virkeiden laulujen avulla. Kirjan johdanto heittää pallon myös opettajalle, viittaamalla opetustyyliin.

Ei ole kirkkoveneen kuvia piirrelty koulukirjaan, ei hakaristejä, revitty sivuja, hämähäkinverkkoja, haisteteltu opettajille hometta, piirretty pilakuvia musiikinopettajasta. Ei löydy tekstejä "bbkimmokeijo on rok" tai "idolsleila on ihq". Kirja on päällystetty hienosti, ja kirjasta löytyy ainoastaan kirjan omistajan nimi. Tuskin on (tajuttu) (uskallettu) edes räkää nokasta pyyhkiä koulukirjan sivujen väliin seuraavalle käyttäjälle ylläriksi. 

Kirja on napakka kokonaisuus musiikista- esitellään mm. säveltäjiä, kerrotaan hieman musiikin teoriasta- ja tsadaa- myös soittimista.

Last Train To Memphis- chapter 2. herätti kommentteja ja keskustelua mm. soittimista.

Nyt haluankin lainata muutaman sanan tästä oivasta 50-luvun laulukirjasta.

"Ääni soittimissa syntyy joko sormin tai jousen koskettamalla, puhaltamalla tai lyömällä. Tämän mukaisesti erotamme kielisoittimet (jousisoittimet ja sormintasoittimet), kosketinsoittimet, puhallussoittimet ja lyömäsoittimet). "

Kirja jaottelee soittimet viiteen pääryhmää:

A. KIELISOITTIMET       
a1. Jousisoittimet mm. viulu, sello, kontrabasso, virsikantele..
a2. Sormintasoittimet mm. kantele, sitra, pdeaaliharppu, kitara, luuttu, mandoliini..

B. KOSKETINSOITTIMET
b1. piano, flyygeli, harmooni..

C. PUHALLUSSOITTIMET
c1. Vaskipuhaltimet mm. torvi, trumpetti, tuuba, pasuuna...
c2. Puupuhaltimet mm. huilu, klarinetti, fagotti...

D. LYÖNTISOITTIMET
mm. patarummut, lautaset, kastanjetit, triangeli,

E. IHMISÄÄNI
Äänihuulet

Summa summaarum. Vääntö aiheesta alkakoon.

Eli siis, viulu on kielisoitin. Se kuuluu kielisoitinten alaryhmään, jota kutsutaan jousisoitinten ryhmäksi.

Vähän kuin hevonen. Vaikka se kuuluisi lämminverisiin hevosiin, se on silti myös hevonen.