Hain ravihevoseni pois ammattivalmennuksesta.

En ollut tunnistaa hienoa mustaa orhiani. Vain joitain kuukausia sitten hevonen oli upea- kiiltävän musta karva päällysti upeita, voimaa pursuavia lihaksia. Sen korvat olivat terävästi pystyssä, häntä uljaasti koholla- itsevarma nuori ori täynnä elinvoimaa ja taisteluntahtoa. Ylpeydellä ja välittävällä tunteella silitin sen viisasta päätä, innosta puhkuvaa kylkeä.

Kului kuukausi ja menin tervehtimään hevosta. Ennen vierailua näin unia; hevonen oli kylmissään ja uni viestitti minulle, että hevonen ei voi hyvin. Kun astuin talliin, hevonen oli mitä pelkäsinkin. Hevosen silmät olivat sameat, se oli väsyneen ja apaattisen oloinen. Sen korvat liikkuivat, mutta ne liikkuivat veltosti.

Silittelin ja rapsuttelin hevosta tovin, ja se jo hieman kiinnostui minustakin. Valmentajan mukaan hevonen oli ollut sairas- siltä se kyllä näyttikin. Mitään suurempaa vaivaa ei tuntunut hevosessa olevan. Hoidetaan hoidetaan. Hyvä, että hoidetaan, jos on kipeä.  

Lähdin kotiin ja jätin hevosen sinne parantelemaan itseään. Hoidetaan.

Miten oli hevosta hoidettu? Sitä ei kerrottu. Puhelimitse kerrottiin, että hevosessa ei ole mitään vikaa. Kuukauden kuluttua menin katsomaan uudelleen. Hevonen oli vielä huonommassa kunnossa. Tallin nurkassa seisoi takkukarvainen päätään riiputtava koni. Se nosti väsyneenä päätään, eikä ollut kiinnostunut ympäristöstään, eikä minustakaan. Sen silmissä oli samea katse. Kysyin ääneen, että onko tämä sama hevonen, vai onko tämä vaihdettu.

Kun palasin kotiin, päätin että haen hevosen pois. Jos hevonen on kipeä, se ei etene valmennuksessa, ja selkeästi kärsii.

Nyt hevonen on ollut uudessa paikassa jonkun aikaa. Jo muutamassa päivässä hevonen piristyi ja eteenpäin menemme päivä kerrallaan. Eläinlääkäri ei löytänyt merkittäviä asioita tutkimuksissaan, pelkkä olosuhdemuutos voi olla avuksi.

Kauanko olisi pitänyt hevosta pitää "terveenä" ammattitallissa, ennenkuin se olisi tullut kuntoon? Kuinka huonoon jamaan hevosen olisi pitänyt mennä, jotta ammattitallin nurkassa oleva luuska olisi huomioitu ja viety vaikka klinikalle? Tai edes informoitu omistajia rehellisesti hevosen sairaudesta- eikä valehdella, että hevosessa ei ole mitään vikaa.

Suomalainen hevosenomistaja ja hevonen ovat lainsuojattomia. Jos sähkömies (ammattimies) tyrii urakan, saa rakennuttaja siitä korvauksen ja sähkömies vastaa vahingoista.

Hevosenomistaja ja hevonen kärsivät laatujärjestelmän puutteesta niin taloudellisesti, kuin henkisestikin. Koskaan et voi tietää mitä saat. Ainoastaan kokeilemalla voit voittaa. Valitettavasti kokeilusi sijaiskärsijänä on se hevonen. Se hevonen, joka on meidän ihmisten vastuulla. Sen hyvinvointi.

Asioista voi ottaa selvää keskustelemalla tuttavien kanssa. Jos olet aloitteleva raviurheilun harrastaja/hevosenomistaja, sinulla on mahdollisuus tapattaa useampi hevonen, ennenkuin löydät oikean valmentajan tai hoitopaikan hevosellesi.

Jos et tiedä hevosista juurikaan, voit parhaimmissa tapauksissa maksaa useamman vuoden valmennusmaksua jollekin henkilölle, joka antaa hevosellesi vain valohoitoa- ja sitäkin puutteellisesti.  

Olen vuosikausia kuullut tarinoita, kuinka yksi ja toinen on hakenut hevosensa pois ammattivalmennuksesta. Tarinoita on ollut monenmoisia. Kaikki ovat kuitenkin liittyneet hevosen hyvinvointiin- tai tässä tapauksessa hevosen pahoinvointiin.

Milloin on peritty täysi valmennusmaksu (noin 600- 1000€ kuukaudessa) vaikka hevonen on ollut laitumella maaliskuusta marraskuuhun kengittämättömänä, madottamattomana ja luina. Milloin hevonen on "hajonnut" eli sairauden takia jätetty muuten huolehtimatta; "levolla se ohitse menee", hevosen perushuolto ja kontrollikäynnit on ikäänkuin unohdettu. Ruokaa hevonen on saanut eteensä, mutta siihen se on päättynytkin.

Voitko kuvitella, miten reagoi eläin, joka on luotu liikkumaan. Sairauden takia "koppihoidossa" kolme kuukautta- aiheuttaa yksilöstä riippuen jotain. Pelkästään jo se, että kontakti, kosketus muihin elollisiin puuttuu, voi aiheuttaa hevosessa monenlaisia oireita.

Tässä muutama esimerkki, mikä voi olla ihmisen aiheuttama hevosen pahoinvointiin liittyvä merkki:
- Hevonen ei syö                  = stressi, kipu, ripuli                          SELVITETÄÄN SYY, MIKSI?
- iho-oireet                           = infektio, sisäloiset, ulkoloiset

- Kipu voi olla hevosen lihaksissa, suolistossa, nivelissä
- Vatsaoireet voivat aiheutua huonoista rehuista, piikeistä hampaissa
- Olosuhteet: liian kova liikunnallinen suorite (kuormittuminen)
- Liian vähän liikuntaa, ulkoilua, sosiaalisia kontakteja
- Huono karva, kavioissa näkyy ruokintamuutokset

- Vastutustukyky alentunut      akuutti tulehdus/pitkittinyt tulehdus
- Apatia                     pitkittynyt sairaus, virikkeettömyys, liian kova fyysinen rasitus, ruokinta, kohtelu

Ennen vanhaan hevonen oli maataloissa tärkeä osa kokonaisuutta. Sen terveys oli etusijalla- jos hevonen ei ole terve, ei saa perhekään korjattua leipäviljoja tai kynnettyä peltoa. Tänä päivänä hevonen on ainoastaan ihmisen perversion kohde.

Milloin tälle eläimelle saadaan kuluttajansuoja, joka TOIMII OIKEASTI?

* Hyvä puhdas ruoka, hevosen ensisijainen rehu on korsirehu, eli talvella KUIVA HEINÄ, kesällä laidunruoho. Hevosen suolisto ja mahalaukku eivät ole luotu syömään kerran vuorokaudessa, vaan nimenomaan pieniä annoksia useampaan otteeseen vuorokauden aikana.

* Liikunta hevosen mukaan. Hevosta seurattava yksilönä, hevosia ei voi valmentaa liukuhihnalta, ilman että suurin osa yksilöistä putoaa pois sairauksien takia (vain vahvimmat kestää).

* Kohtelu ystävällinen, rehellinen ja kannustava. Suurin osa hevosista lähtee mielellään töihin ja miellyttää ihmistä. Kun mielenkiinto loppuu, pitää katsoa ensin peiliin.

* Ulkoilu ja sosiaaliset kontaktit. Hevonen on luotu liikkumaan. Talliolosuhteissa hevoset seisotetaan karsinoissa pahimmillaan 22 tuntia vuorokaudessa. Villieläin (mikä hevonenkin alunperin on) liikkuu 23 ja lepää yhden. Hevonen on laumaeläin. Se saa turvaa ja kosketusta laumasta. Jos hevonen ei saa kosketusta ja kontaktia hevoslaumassa, on ihmisen yritettävä korvata laumatoveri omalla kosketuksellaan.  

* Riittävä lepo. Riittävä ulkoilu laumassa, karsinassa puhtaat kuivikkeet.

Ovatko keskivertohevosen olosuhteet verrattavissa vankilaan? Kokeilepa itse seisoa muutaman neliön kopissa vuorokausitolkulla siten, että sinulle nakataan vain luukusta evästä pari kertaa päivässä.

Mitä on se hevonen ansiainnut saadakseen tämän? Ei se ole ainakaan mitään rikollista tehnyt.