You have mail. Sähköpostia.

Mitä liikkuu ihmisen päässä, joka julkistaa toisen ihmisen lähettämät viestit? Julkisuuden toivo? Palkkionmetsästys? Ei mitään?

Mihin on hävinnyt sellainen asia, kuin kirjesalaisuus. En ymmärrä. Mitä helvettiä? Mitä?

Sähköpostiviesti on kahden ihmisen välinen kirje. Vaikka se on sähköisessä muodossa, se on silti kirje. Lapsena minulle opetettiin, että toisten posteja ei saa lukea. Niitä ei saa lukea. Se on kirjesalaisuus. Se on vastaanottajan henkilökohtainen kirje. Jos yhdessä sovimme, voimme näyttää sen jollekin. Mutta missään nimessä sitä ei näytetä muille. Saati sitten lähetettäisi sisältöä medialle.

TV-uutiset kuljettavat skandaalipalkkia joka kanavalla. Taas selitellään. Ja selitellään. "Ei siinä mitään pahaa..". Ei helvetti siinä ole mitään pahaa, mitä toinen ihminen toiselle sanoo. Se ei jumalauta kuulu meille. Se ei kuulu TEILLE. Se ei ole MEIDÄN asia. Se on niiden ihmisten asia, jotka ovat sen kirjeen keskenään jakaneet.

Toisten taskuille ei mennä, sillä se on nuuskimista ja epäkohteliasta. Taskuista ei saa ottaa mitään, se on varastamista. Ne ovat sen ihmisen henkilökohtaiset taskut, niitä ei saa mennä penkomaan.

Nykyajan nuoret ovat suojanneet kännykkänsä salasanoilla. Ei sen takia, minkä takia se on kehitetty, vaan sen takia, etteivät kaverit lue, lähetä siitä viestejä, tai tee jotain jäynää. Edes omiin kavereihin ei voi luottaa?

Ovatko vanhemmat unohtaneet opettaa lapsilleen, että toisen omaan ei saa koskea. Toisen nimissä ei saa lähettää yhtään mitään. Ei omasta puhelimesta, ei toisen puhelimesta.

Jokaisella ihmisellä on identiteetti. Se on kuin sarjanumero tietokoneessa. Jokaisella yksilöllä on omat tunnusmerkkinsä. Tärkeimpiä tunnusmerkkejä on ihmisen nimi. Sen perusteella me tunnistamme toinen toisemme. Sen jälkeen tulee henkilötunnus, kotipaikka ja osoite. Sinun identiteettisi rakentuu näiden varaan.

Joku kertoo identiteetin varastetun internetissä. Onko sinulla oikeus varastaa toisen identiteetti? Onko sinulla oikeus kirjautua johonkin palveluun toisen ihmisen nimellä, jakaa kuvia, esiintyä kyseisenä henkilönä? Ei. Sinulla ei ole siihen oikeutta. Se on kyseisen henkilön yksinoikeus. Jos haluat viedä toisen identiteetin, sen voit tehdä ainoastaan näyttämöllä- elokuvissa- näyttelijänä. Ja silloinkin kyseinen ihminen on fiktiivinen henkilö. Rooli on eri asia, kuin identiteetin vieminen.

Mitä oikeuksia sinulla sitten on. Sinulla on oikeus olla sinä. Sinulla on oikeus olla juuri sinä. Sitä ei saa kukaan sinulta viedä.

Ovatko lakipykälät ajantasalla? Kuinka käy niiden lasten ja nuorten, jotka eivät ole oppineet ihmisen perustavaa laatua olevia käyttäytymissääntöjä? Arvoja ja normeja, jotka ohjaavat tätä maailmaa, että se edes jossain muodossa pysyisi järjestyksessä. Kuinka käy tälle maailmalle?

Nämä 2000-luvun palkkionmetsästäjät eivät jahtaa rikollisia, kuten aikoinaan Villissä Lännessä kyseisen ammattiryhmän edustajat tekivät. Nämä verenhimoiset näädät repivät julkisuudessa työnsä puolesta pasteeravien ihmisten elämää hajalle.

Mitä siitä netotaan, muutama euroa hetkestä parrasvaloissa?

Missä kulkee raja? Ovatko julkisuuden henkilöt niin vapaata riistaa, että alkeellisimmatkin käyttäytymissäännöt unohtuvat? Milloin raja hälventyy, että jokainen meistä (teistä) löytää itsensä juutuupista kännykkäkameralla kuvattuna tanssimassa iloisena baarin pöydällä?

Olkaa varovaisia. Tuo raja ei ole enää kaukana.