Siinäpä kysymys.

Törmäsin tähän kysymykseen ensimmäisen kerran nuoruudessani, noin 14-vuotiaana, eka bändin kanssa keikalla. Keikka vedetty, haparoivaa soitantaa, virheitä jokapuolella, aloittelijamaiseen tyyliin jäykkää touhua setin alusta loppuun.

Keikan päätteeksi ympärillä seisoo lauma kosseja, jotka ovat vailla nimmaria. Whatafck? No, iloisesti hymyillen, hieman naureskellen suttasin jotain minulle ojennetun ruutupaperin kulmaan. Ihmettelin jo silloin.

Seuraavan kerran ihmettelin samaa asiaa, ollessani järkkäryhmässä isommassa tapahtumassa- backstagen bändihuollossa. (oma ikä jotain alle 17.v, aikaa tästä kulunut toistakymmentä vuotta). Esiintyjiä oli monenlaista- ja nähtävästi järkkääjiä myös. Takahuoneeseen pyyhkii noin 30-vuotias mies, järkkärinnauha kädessä. "Koska se tulee, aw.yrjänä, joko se kävi?!!" Katson vähän hitaasti kaveria ja sanon, että eipä ole näkyny. "Vitsi, mun on ihan must saada sen nimmari, se on ihan takuu, et se on saatava". Katson jälleen hitaasti tätä virkaintoa uhkuvaa järjestysfania. Ok, kai sä vissiin voit olla täällä, sanon, kun muistan kaverin kuuluvan järjestysmiesryhmään.

Tyyppi hehkuttaa cmx:n hurjasta keikkakunnosta, yrjänän hienosta tyylitajusta, taiteellisista lyriikoista jne..

En ota kantaa itse artistiin sen kummemmin, keskityn vain pohdiskelemaan mielessäni, että mitä ihmettä kaveri tekee sillä paperinpalalla, mihin on joku avyrjänä sutannut jotain kynällä. No, yrjänä jossain vaiheessa saapuu ja kaveri saa haluamansa ollen varsin tyytyväinen.

Henkilökohtaisesti en pidä siitä, että bändit eivät saa takahuoneessakaan olla rauhassa faneiltaan. Joka puolella on joku kyttäämässä jotain, heidän työpaikkansahan on lavalla. Kannatankin ratkaisuja, missä on keikan jälkeen ratkaistu nimmariasia levynmyyntipisteen yhteyteen, missä artisti voi raaputtaa nimensä ostetun levyn kanteen, tai vaikka sen kuolaavaan bimbon rintojen väliin. Tällaiseen uskon. Ja tällaista ymmärrän. Levyn arvo myytäessä saattaa nousta sen perusteella, että kuorissa on aito nimmari. Myyntiartikkeli tämäkin.

Mutta edelleen, back to the basics. Ensimmäinen kysymys:
Mitä ihmiset tekevät sille paperinpalalle, missä lukee jonkun nimi?

Toinen kysymys:
Mitä ihmiset, jotka pyytävät jonkun nimmarin käteen/perseeseen/tissien väliin/naamaan tms. tällä toiminnallaan hakevat? a) Säälittävä iskuyritys b) toimiva c)  kenties jotain muuta?

Toinen asia. Tämä fanin ja "julkkiksen" kohtaaminen. Ihminen, joka on ammattinsa puolesta julkisuuden henkilö, joutuu kohtaamaan päivittäin kommentteja tyyliin "ärsyttävä, ei edes antanut nimmaria, vaikka oltiin samalla marketin kassalla." "no antoi se nimmarin, mut ei jääny ollenkaan jutteleen, tosi epäkohtelias tyyppi"

Elämä on.