Potunnosto 2000-luvulla.

Sihteeri Saija kävelee korkkareissaan supermarkettiin, valitsee punaisesta, vihreästä ja sinisestä pussista käyttötarkoitukseensa sopivan perunan. Nostaa perunapussin ostoskärryyn. Se on potunnostoa 2000- luvulla.

Mistä peruna tulee? No kaupasta tietysti!

Minä laskeuduin tänä viikonloppuna melkein 50-luvulle. Tai ainakin 70-luvulle. Perunannosto maatilalla, missä ei ole isoja koneita, automaattisia perunanlajittelijoita tai putsareita.

Kuokkahommilla ei sentään tarvinut kaikkia peltoja käydä läpi, penkin avaamisen oli ihka oikea masseyferguson ja jonkinsortin perunannostokone. Käsin perunat pellosta noukittiin, ämpäreihin pienet ja suuret perunat erikseen. Tänä vuonna pienet ja suuret perunat olivat samankokoisia. Sitten ämpärien sisältö kaadettiin ilmaviin puulatikoihin traktorin lavalle.

Merkille pantava asia on se, että perunan poimijoiden keski-ikä oli siinä seitsemänkymmenen tienoilla. Vapisevin käsin perunat siirtyvät pellosta talviseen ruokapöytään. Sama efekti oli havaittavissa useammalla pienellä maatilalla. Huonokuntoisimmat ajavat traktoria, hitaasti mutta varmasti työmaa etenee. Naapuria käydään auttamassa, kun yksi on joukosta poissa. Voidaan sitten talven aikana vaihtaa työapu perunaan, jos omasta pöydästä pottu loppuu. Tai vaikkapa lämmin, leivinuunissa paistettu nisupussi toimitetaan kiitokseksi ahkeralle talkooväelle.

Missä lapset, nuoret? Muutamia keski-ikäinen senioreiden seassa sentään muutaman tunnin. "Ei ne halua tulla pellolle". "Kiinnostus loppui ensimmäisen saran jälkeen".

Tähänkö me lapsiamme opetetaan? Ei teidän tarvitse mitään tehdä, kaikki tulee valmiina. Ota tuosta viiskymppia ja osta videopeli.

Joo, pennut, ja nuoret aikuiset nostaa pottua netissä. Perunanosto videopeli vain saattaisi olla turhan lälly ja yksinkertainen. Vähintään siitä pitäisi löytyä muutama myyrä, minkä vois tappaa erilaisilla aseilla ja pisteet triplaantuisi. Muutama hämähäkki ja myrkkykäärme sekaan myös. Niitä voisi sitten väistellä tai lyödä lapiolla päähän. Haastetta videopelin eri tasoille voisi etsiä sateisesta ilmasta. Laitetaan se perunanpoimijaukko ryömimään sinne mutavelliin. Traktori vois räjähtää, ja vois vaikka räjäyttää naapurinkin traktorin. Näin vähän peli vaikeutuisi, kun saisi sotkea vähän nääpurinkin peliä. Kaksintaistelu plop plop poimitaan pottua kilpaa, kumpi kerää enempi pottuja, vikapotut, madonsyömät, peltomyyränpäät.

Ei muuta kuin potunnostoon pennut!