Uskonto. Mitä on uskonto? Mitä on uskominen? Olenko minä uskossa? Olenko minä uskovainen?

Näitä sanoja, jokaisella on takanaan jokin merkitys. Näitä asioita voi tarkastella monesta kulmasta, jokaiselle sanan soundi on erilainen. Jokainen peilaa asiaa omasta näkökulmasta, oman sisäisen peilin pohjalta. 

Uskonto. Uskotaan johonkin, mikä ei ole nähtävissä, tai selitettävissä järjellä tai todistettavissa tieteellisesti. Uskonto voi olla patsas, henki, paalu, tai ihan mitä vain.

Koska asiat eivät ole selitettävissä, nähtävissä, ihmisten on pitänyt keksiä jokaiselle ymmärrättävä nimi. Usein he ovat halunneet keksiä myös kuvan, minkä perusteella inhimillistetään palvottava kohde ihmisen hahmoon. Tai johonkin muuhun hahmoon. On budhaa, jeesusta, jumalaa, on visnua ja sivaa. Jopa Ukko Ylijumala. Ja se on suomalainen. Pakana. Ihanan mahtipontinen nimi. Ukko Ylijumala. Tuoko se enemmän voimaa, kuin itse Jumala? Tai Jeesus? Jeesuskin kuulostaa aika nössöltä Ukko Ylijumalan rinnalla.

Uskovainen. Mitä sinulla tulee mieleen sanasta uskovainen? Helposti nimike uskovainen antaa negatiivisia, tai ainakin stereotyyppisiä vaikutteita. Sinä saatat yhdistää uskovaisen alueellasi vahvasti vaikuttavaan uskonlahkoon. Lahkot voivat olla ulkopuolisen silmissä ahdistavia, sormella osottavia tai tuomitsevia. Lahkon sisältöön emme pääse käsiksi, koska siihen vaaditaan juuri oikeanlainen kriteeri ja valintakoe.

Entäpä evankelisluterilainen seurakunta. Suomen valtio ja ev.lut seurakunta kulkee käsikädessä. Olet suomalainen, olet seurakuntalainen. Suomalaisista suuri osa on "tavallisia rivijäseniä". He maksavat kirkollisveron, käyvät kirkossa enintään kerran vuodessa, jouluna - lisäksi pakollisissa häissä, hautajaisissa ja ristiäisissä.

Keskivertosuomalainen ei käy sunnuntaina kirkossa. Se on krapulassa.

Pitäisikö suomalaisen perimehtäläisen, masentuneen, juopottelevan suokansan etsiä onnellisuutta uskonnosta? Auttaisiko se yhteiskuntaamme (=meitä kaikkia ihmisiä) voimaan paremmin?  

Aikoinaan, kun suomalaiset nousivat muinaisuskontojen avulla suosta, keksittiin suomalainen sisu. Mihin se sisu on kadonnut? Katosiko se tämän mahtipontisen pakanauskonnon häviämisen jälkeen? Lampaita kaikki suomalaiset, masentuneita juoppoja.Paimenettomia lampaita.